4 Ekim 2015 Pazar

MELATONİN

Epifiz bezi beynimizde bezelye kadar küçük bir organdır ve vücudumuzdaki melatoninin çoğunu o sağlar. Gözlerden ve gutdan da melatonin hormonu salgılanır, ama bu miktar azdır. Beyinde epifiz bezinde üretilen melatonin hormonu vücudumuzun doğal uyku ilacıdır. Bizi stresin verdiği zararlardan korur. Stres sırasında vücutta bol miktarda kortizon salgılanır. Kortizon salgısı arttıkça kaslar zayıflar, yağ dokusu artar, kemikler yumuşar, midede ülserler oluşur. Bağışıklık sistemi gücünü kaybeder. Melatonin hormonu kortizonun bu zararlarını ortadan kaldırır. Enerji kaynağımız olan şekerin oksijenle oksitlenmesi sırasında oluşan serbest radikaller, hücrelerimize saldırarak hücre çekirdeğindeki genetik yapıyı bozmaya çalışır. Melatonin bu tahribatı önler. Dolayısıylahastalıklardan korurken, yaşlanmayı da yavaşlatır. Melatonin üreten epifiz bezi kadınlarda, erkeklere göre daha büyüktür. Belki kadınların erkeklerden, daha fazla yaşamalarının sırlarından biri de budur.
Normal olarak epifiz bezi gündüz melatonin hormonunu az, gece ise çok miktarda salgılar. Gece çok ışıklı bir ortamda oturursak salgılanan melatoninin miktarı azalur. Çünkü gözler epifiz bezine bağlı olarak çalışır. Bağışıklık sistemini düzenleyici melatonin hormonunu, gece yani karanlıkta salgılanır, karanlık ortamda uzun ve düzenli uyku, bu hormon salgısını artırır. Elektrik icat edilmemişken, güneş battığında hava kararır ve insanlar yatar uyurdu. Şimdi ise elektrik sayesinde bütün gece her yer ışıl ışıl, hatta bazılarımız açık ışıkta uyuyoruz. Bu durum vücutta melatonin hormonunun az salgılanmasına neden olur.
 Yapılan araştırmalarda, düzenli olarak geceleri çalışan meslek grubu kişilere bakıldığında, gündüz çalışan meslek grubu kişilere göre, kanser vakalarının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor.
Vücudumuzun yeteri kadar kendini koruma mekanizması var. Önemli olan bu mekanizmaların çalışmasına engel olmadan, bu mekanizmaları destekleyici davranış biçimlerini geliştirmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder